Beograd, 10. decembar 2019.

Za jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije 1,2 miliona evra od Kraljevine Norveške

Kraljevina Norveška podržaće jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije sa 1,2 miliona evra, kroz projekat „Norveška za vas – Srbija“. Memorandum o razumevanju za sprovođenje ovih aktivnosti potpisali su danas državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Vladica Tintor, zamenica ambasadora Kraljevine Norveške Jane Knutrud i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji (UNOPS) Mikela Telatin.

U okviru projekta “Norveška za vas - Srbija”, biće pružena podrška u izradi nacrta Strategije za razvoj informacione bezbednosti za naredni period, i reviziji kriterijuma za identifikaciju kritične informacione infrastrukture (KII) u Republici Srbiji. Osim toga, biće nabavljena i oprema za platformu za izvođenje sajber vežbi, koja će se koristiti za vežbe koje oslikavaju scenarija pravih sajber napada i odbrane za predstavnike Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije (NacionalniCERT u okviru RATEL-a), i ostalih CERT-ova u Srbiji.

„Srbija i Norveška imaju dobre bilateralne odnose naročito kroz integraciju i saradnju na Zapadnom Balkanu, pa je vrednost ovog projekta time još veća. Nacionalni CERT pri RATEL-u dobiće platformu kojom će unaprediti kapacitete i tehničke mogućnosti. Resorno ministarstvo postavilo je čvrste temelje kroz Zakon o informacionoj bezbednosti i Strategiju razvoja informacione bezbednosti, a neophodno je dalje razvijanje kapaciteta, CERT-a i svih drugih institucija koje se bave kritičnom informacionom infrastrukturom“, rekla je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ove aktivnosti uz podršku Kraljevine Norveške biće sprovedene do septembra 2021. godine.

„RATEL je obezbedio profesionalni data centar u kojem će se nalaziti kompletna oprema neophodna za rad platforme za simulaciju napada i odbrane, i tako ćemo organizovati nacionalne sajber vežbe za predstavnike CERT-ova u Srbiji. Ovo je zaista jedinstven primer partnerstva sa Kraljevinom Norveškom i UNOPS-om, koje pruža značajan i vidljiv napredak u oblasti informacione bezbednosti”, rekao je direktor RATEL-a Vladica Tintor.

Prema rečima zamenice ambasadora Kraljevine Norveške Jane Knutrud, podrška Norveške od 1,2 miliona evra doprineće razvoju strateškog okvira sa fokusom na standarde EU, kao i povećanju informacione bezbednosti.

“Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumevanju, potvrdili smo posvećenost razvojnim prioritetima Vlade Srbije kao što je digitalizacija, ali i proces pristupanja Evropskoj uniji, jer pomoći ćemo zemlji da uskladi svoje regulative sa evropskim pravilima i normama”, rekla je Knutrud.

Projekat „Norveška za vas – Srbija“ sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS u Srbiji.

“Kroz ovaj projekat koji finansira Kraljevina Norveška i sprovodi UNOPS, pružamo podršku Ministarstvu i RATEL-u u unapređenju strategija i regulative u oblasti informacione bezbednosti, ali i nabavljamo opremu, softver i neophodne licence”, rekla je šefica kancelarije UNOPSa u Srbiji Mikela Telatin.

Projekat “Norveška za vas - Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Serbije. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).