Aleksinac, 12. decembar 2019.

Veće šanse za zapošljavanje u Aleksincu uz podršku Norveške

Stručno osposobljavanje u skladu sa lokalnim akcionim planom zapošljavanja u opštini Aleksinac uspešno je završilo 35 polaznika kurseva iz oblasti informacionih tehnologija i stranog jezika, uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat „Norveška za vas – Srbija“.

U okviru projekta „Implementacija stručnog osposobljavanja u skladu sa Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje u opštini Aleksinac”, 20 polaznika pohađalo je kurs nemačkog jezika, a još 20 učesnika IT obuku, od kojih je ukupno 35 položilo završni test i dobilo sertifikate. Svi polaznici nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a stručno osposobljavanje doneće im šansu da nađu zaposlenje.

„Stekla sam osnovno znanje nemačkog jezika, i sada je bitno da nastavim sa učenjem, jer samo tako mogu da budem konkurentna kada tražim posao. U Aleksinac dolazi sve više nemačkih firmi, pa verujem da će mi ova znanja pomoći da počnem da radim“, rekla jedna od korisnica ovog projekta Daliborka Stevanović.

Prema rečima predsednika opštine Aleksinac Nenada Stankovića, polaznici obuka koristiće znanja za pronalaženje posla u ovoj opštini.

„Kraljevina Norveška odavno pomaže razvoj Aleksinca kroz različite projekte, pa je tako omogućila i nezaposlenima da dobiju šansu za zaposlenje“, rekao je Stanković.

Uštede u projektu biće iskorišćene za organizovanje obuka za sticanje praktičnih znanja za troje nazaposlenih u oblastima keramičarskih i fasaderskih radova. Kraljevina Norveška finansirala je ovaj projekat sa 10.000 evra, dok je opština Aleksinac učestvovala sa oko 1.800 evra.

„Kroz projekat „Norveška za vas“, podržano je osam projekata stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima zapošljavanja u Aleksincu, Mionici, Beloj Palanci, Sjenici, Trgovištu i Babušnici ukupne vrednosti od 84.000 evra“, rekao je menadžer projekta „Norveška za vas – Srbija“ Radule Ristović.

Projekat “Norveška za vas - Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).