Prokuplje, 25. avgust 2021.

Veća konkurentnost preduzeća u Prokuplju uz podršku Norveške

Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas - Srbija”, podržala je sa oko 40.000 evra osam preduzeća u Prokuplju da kroz nabavku opreme, konsultantsku podršku i treninge unaprede svoje poslovanje i povećaju konkurentnost.

Zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen i zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić razgovarali su danas o podršci Kraljevine Norveške koja je doprinela zapošljavanju pet nezaposlenih osoba u Prokuplju.

“Unapređenje kapaciteta za preradu voća i povrća jedan je od naših prioriteta za razvoj poljoprivrede u našem kraju, te je svaki oblik podrške, kao što je ova od Kraljevine Norveške, veoma značajan. Na taj način možemo unaprediti ekonomiju i povećati standard stanovika”, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić.

Kroz projekat koji je sprovela fondacija “Ana i Vlade Divac”, podršku je dobilo deset poljoprivrednih proizvođača i prerađivača iz Topličkog okruga, među kojima i tri firme iz Prokuplja. Podrška je uključila nabavku opreme, sertifikaciju i standardizaciju, kao i unapređenje dizajna, brendiranja i pakovanja proizvoda.

“Kroz naš projekat “Norveška za vas - Srbija” podržavamo socio-ekonomski razvoj zemlje, i zato mi je drago da imamo ovako konkretne rezultate. Poljoprivreda je jedan od veoma važnih sektora i u Norveškoj, i zato je konstantna podrška potrebna”, izjavio je zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen.

Podršku su dobile i tri prokupačke firme iz metalske industrije, kroz aktivnosti koje je sproveo Vojvodina Metal Klaster, da poboljšaju poslovanje i nastup na tržištu kroz poslovne treninge, povezivanje i zajedničke nastupe s drugim preduzećima. U okviru javnog poziva za podršku postojećim preduzećima, nabavljena je oprema za još dve firme iz Prokuplja, što će doprineti otvaranju dva nova radna mesta.

Zamenik ambasadora Kraljevine Norveške obišao je danas i preduzeće “Boki food”, koje je dobilo pasirku za voće i povrće i time proširilo svoju ponudu i na proizvode od šipurka, jabuke, kruške i dunje. Nabavkom ove mašine, kompanija je unapredila svoj proizvodni proces čime su stvorene mogućnosti za izvoz i širenje tržišta, a otvoreno je jedno novo radno mesto.