Niš, 8. jul 2021.

Podrška Norveške održivom razvoju malih preduzeća

Program podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama je program stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica.

Smart Kolektiv je, uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas - Srbija”, a u partnerstvu sa Forumom za odgovorno poslovanje i organizacijom ProAktiv organizovao događaj o ulozi i saradnji privatnog sektora u održivom socio-ekonomskom razvoju lokalnih zajednica. Poslovni događaj, koji je organizovan u okviru Programa podrške održivim mikro i malim preduzećima u manje razvijenim sredinama, okupio je 40 učesnika iz privatnog sektora i organizacija koje podržavaju razvoj MMSP. 

„Događaji ovog tipa od velikog su značaja jer omogućuju razmenu informacija o aktuelnim programima podrške mikro i malim preduzećima u Srbiji, ne samo za predstavnike samih preduzeća, već i svih nas koji realizujemo programe za razvoj zajednica. Događaj u Nišu je posebno važan jer predstavlja jedinstvenu prilku za mala i mikro preduzeća da se povežu sa predstavnicima velikih kompanija koji mogu da im budu potencijalni partneri, kupci, dobavljači, ili naprosto podrška u daljem poslovnom razvoju", rekao je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

Program podrške sprovodi se u okviru projekta „Norveška za vas - Srbija”, koji ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, kao i unapređenju lokalne infrastrukture.

“U okviru ovog projekta, obezbeđena je podrška za deset mikro i malih preduzeća, kao i za određeni broj njihovih dobavljača. Odabrana preduzeća su prepoznata kao ona koja posluju odgovorno u svojim sredinama, zapošljavaju pripadnike iz ugroženih grupa stanovništva, a očekujemo da će se kroz podršku obezbediti deset novih radnih mesta”, izjavila je saradnica na projektu “Norveška za vas - Srbija” Aleksandra Radivojević.

Direktor Smart kolektiva je tokom događaja predstavio učesnike Programa, u okviru kojeg su finansijski i stručno podržana sledeća mikro i mala preduzeća iz manje razvijenih opština Srbije: Agro prima jug, Avlija održivog razvoja, Chrono, Darovi Lužnice, DAST – NF, Inak, Mlekara Carpe Diem, Radanska ruža, Vinarija Mačkov podrum i Vrtlari. Prepoznata kao šampioni održivosti u svojim zajednicama, ova preduzeća ostvaruju značajan doprinos razvoju lokalnih zajednica kroz zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva i uključivanje malih lokalnih proizvođača i poljoprivrednih gazdinstava u svoj lanac nabavke. Ovih 10 preduzeća zapošljava 145 ljudi, od kojih više od polovine pripada ranjivim kategorijama stanovništva. Dodatno, ova preduzeća kroz svoj lanac uključuju 585 drugih mikro preduzeća i malih poljoprivrednih gazdinstava i na taj način dodatno utiču na prihode preko 700 porodica. Zbog toga je jako važno što u saradnji sa projektom “Norveška za vas - Srbija”, uz podršku Kraljevine Norveške, dobijaju stručnu i finansijsku podršku, ali i priliku za umrežavanje sa poslovnim sektorom i drugim programima podrške. 

Program podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama je program stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica. Program realizuje Smart Kolektiv, u partnerstvu sa udruženjem ProAktiv iz Niša i udruženjem Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas - Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).