Preševo, 18. mart 2021.

Počinje izgradnja novog cevovoda u Preševu uz podršku Norveške

Izgradnja cevovoda podeljena je u tri deonice ukupne dužine oko 6.000 metara, a predviđene su i ispusne građevine i vazdušni ventili sa šahtovima, zbog sigurnijeg održavanja vodovodnog sistema.

Izgradnja novog potisnog cevovoda od pumpne stanice „Žujince” do rezervoara „Loši izvori” u Preševu, otpočela je uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Srbija”. Radovi vredni 620.000 evra biće završeni do septembra 2021, čime će 13.000 stanovnika Preševa dobiti sigurnije snabdevanje vodom.

Prema projektu, izgradnja cevovoda podeljena je u tri deonice ukupne dužine oko 6.000 metara, a predviđene su i ispusne građevine i vazdušni ventili sa šahtovima, zbog sigurnijeg održavanja vodovodnog sistema. Tokom izvođenja radova, postojeći cevovod omogućavaće snabdevanje vodom stanovnicima ove opštine, a prekidi će nastati prilikom povezivanja novog cevovoda, o čemu će nadležne službe blagovremeno obavestiti korisnike. 

“Ovo je veoma važan projekat za razvoj infrastrukture opštine Preševo, koja ima dugogodišnji izazov sa vodosnabdevanjem. Uz podršku Kraljevine Norveške, prethodno je uspešno završena rekonstrukcija pumpne stanice „Žujince” u Preševu, koja je deo ovog sistema”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas - Srbija” Milica Došenović.

Za izvođenje ovih radova, Kraljevina Norveška izdvojila je 430.000 evra, dok je opština Preševo preko Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa obezbedila 190.000 evra.