Beograd, 15. decembar 2020.

Otvorena nova radna mesta u Srbiji uz podršku Norveške

Šest projekata ukupne vrednosti od oko 75.000 evra sprovele su opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište, od maja 2019. do novembra 2020.

U skladu sa lokalnim akcionim planovima zapošljavanja, 37 osoba iz teže zapošljivih grupa stanovništva u Srbiji je zaposleno nakon pohađanja stručnih obuka i praksi, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Srbija”.

Šest projekata ukupne vrednosti od oko 75.000 evra sprovele su opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište, od maja 2019. do novembra 2020. Cilj Javnog poziva lokalnim samoupravama za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje bio je povećanje zapošljivosti ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva kroz unapređenje njihovih znanja i veština i doprinos smanjenju neusklađenosti između ponude i tražnje na tržištu rada.

“Veoma mi je drago da vidim da je Norveška podržala obuke za 99 korisnika od kojih je zaposleno 37, naročito tokom ove godine, kada je pandemija kovid-19 negativno uticala na tržište rada. Uprkos okolnostima i uz veliku podršku naših partnera iz UNOPS-a, uspeli smo da obezbedimo poslove u šest opština u Srbiji. Kroz unapređenje različitih veština - od stranih jezika, IT, međuljudskih veština i komunikacije, do prvog stažiranja - svi naši korisnici mahom sa nižim obrazovanjem, mladi, stariji od 50 godina, primaoci socijalne pomoći, Romi i dugoročno nezaposleni, poboljšali su znatno svoju poziciju na tržištu rada u Srbiji”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelstad. 

Za sprovođenje ovih projekata, Kraljevina Norveška izdvojila je 60.000 evra, dok su lokalne samouprave učestvovale sa oko 15.000 evra.

“Kroz ovaj javni poziv, nastojali smo da podržimo zapošljavanje osoba iz grupa u nepovoljnom položaju. Zato mi je izuzetno drago što su žene činile više od 65 odsto polaznika stručnih obuka”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas - Srbija” Milica Došenović.

Foto: UNOPS/Januar-februar 2020.