Kragujevac, 30. novembar 2020.

Otvoren Javni poziv za unapređenje poslovnog okruženja u Pomoravlju

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 4.000 dolara za nabavku opreme i softvera, implementaciju relevantnih standarda i sertifikaciju.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja raspisala je Javni poziv za učešće u Programu podrške razvoju poslovanja, koji je sastavni deo projekta ’’Podrška unapređenju poslovnog okruženja na teritoriji Pomoravskog okruga’’ koji finansira Kraljevina Norveška kroz projekat “Norveška za vas – Srbija''.

Cilj ovog projekta je da doprinese povoljnom društveno-ekonomskom razvoju u Pomoravskom okrugu, kroz stvaranje mogućnosti za povećanje konkurentnosti privrednih subjekata i podsticanje zapošljavanja mladih, žena i ugroženih grupa.

Program podrške razvoju poslovanja se sastoji od finansijske i nefinansijske podrške preduzetnicima, mikro i malim preduzećima iz sektora prehrambene industrije, a podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava, pružanje stručne podrške, profesionalnih usluga i dodatnu edukaciju u cilju unapređenja poslovanja, zapošljavanja radnika, povećanja konkurentnosti i boljeg pozicioniranja na tržištu.

Ukupan budžet Programa iznosi 40.000 dolara, a projektom će biti obuhvaćeno najmanje 10 korisnika. Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 4.000 dolara za nabavku opreme i softvera, implementaciju relevantnih standarda i sertifikaciju. Oni mogu, takođe, dobiti i nefinansijsku podršku kroz mentoring, sertifikovane obuke za izradu biznis plana, finansijsko upravljanje i učešće malih i srednjih preduzeća u javnim nabavkama, kao i konsultantsku podršku za bezbednost hrane, standardizaciju, marketing, dizajn i brendiranje. 
Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva iz sektora prehrambene industrije u Paraćinu, Ćupriji, Despotovcu i Rekovcu, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije 1. januara 2018. godine. Detaljni kriterijumi dostupni su na sajtu Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a krajnji rok za podnošenje prijava je 16. decembar 2020. godine.