Batočina, 3. avgust 2021.

Norveška podržava razvoj preduzetništva u Srbiji

U okviru projekta “Norveška za vas - Srbija”, Ivan je dobio podršku u započinjanju poslovanja, kroz nabavku krckalice za orašaste plodove, prese za ceđenje, mlina, sušare, dehidratora i opremanje hladnjače.

Mladi preduzetnik Ivan Nešić iz Milatovca kod Batočine godinama je želeo da pokrene proizvodnju ulja od orašastih plodova, prvenstveno zbog fizioterapije kojom se primarno bavi. Isprva je započeo presovanje i ceđenje u kućnim uslovima, tek da bi dokazao da orah koji rađa u njegovom dvorištu može da bude dobra osnova za razvoj poslovanja.

"Neretko čujemo kako je danas nemoguće ili previše teško započeti sopstveni biznis i kako nedostaje podrška onima koji imaju želju da se upuste u takvu avanturu. Moje iskustvo je pokazalo, da podrška, ipak, postoji, ali da je neophodno istraživati i uložiti puno truda i napora, kako bismo pronašli upravo ono što nam je potrebno”, ističe Ivan Nešić. 

U okviru projekta “Norveška za vas - Srbija”, Ivan je dobio podršku u započinjanju poslovanja, kroz nabavku krckalice za orašaste plodove, prese za ceđenje, mlina, sušare, dehidratora i opremanje hladnjače. Osnovao je svoju preduzetničku radnju “Agropremium” i počeo da proizvodi veoma hranljivo orahovo ulje i brašno, kao i namaze od oraha, meda, malina i jabuka, koje plasira u prodavnicama zdrave hrane i restoranima. 

“Podrška Kraljevine Norveške mi je bila od neizmernog značaja, jer kao nezaposleno lice, nisam bio u mogućnosti da potpuno sam započnem sopstveni biznis. Podrška se ogledala ne samo u finansijskom smislu, koji jeste bio najvažniji, ali ne i jedini važan segment. Profesionalne konsultacije, koje sam bezuslovno dobijao tokom trajanja projekta su bile veliki vetar u leđa. Od projektnog tima “Norveška za vas – Srbija”, neretko sam dobijao izuzetno korisne savete o načinu realizacije obaveza prilikom osnivanja preduzetničke radnje i kompletne organizacije posla”, objašanjava Ivan Nešić.

Prvi sekretar ambasade Kraljevine Norveške Stefan Sandstad Almehagen obišao je “Agropremium” u Milatovcu kod Batočine i uverio se da je podrška Kraljevine Norveške doprinela održivom zapošljavanju u manje razvijenim područjima.

“Drago mi je da projekat koji je finansirala Kraljevina Norveška doprinosi našem cilju da unapredimo pristup zapošljavanju i omogućimo nezaposlenima da započnu poslovanje”, istakao je Sandstad.