Novi Pazar, 26. avgust 2021.

Norveška podrška preduzećima u Novom Pazaru za inovacije i širenje tržišta

Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas - Srbija”, pružila je podršku za 12 preduzetnika i malih preduzeća, koja su ostvarila svoje inovativne ideje i unapredila proizvodnju, zahvaljujući čemu je 14 osoba dobilo zaposlenje.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen razgovarali su danas o podršci koju je Kraljevina Norveška uputila Novom Pazaru u poslednjih nekoliko godina.

“Naše partnerstvo sa Norveškom je izuzetno konstruktivno, a želeo bih da posebno istaknem podršku Norveške u unapređenju osnovne infrastrukture i unapređenju inovativnih kapaciteta i konkurentnosti lokalnih privrednih subjekata, što je doprinelo zapošljavanju mladih. Tako je Norveška značajno doprinela poboljšanju života građana Novog Pazara”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Kroz projekat “Norveška za vas - Srbija”, podržano je devet preduzetnika i malih firmi da započnu i unaprede svoje poslovanje, kroz nabavku opreme. U okviru projekta za podršku zapošljavanju mladih, koji je sprovela organizacija ENECA, tri firme iz Novog Pazara dobile su neophodnu sertifikaciju i organizovale poslovne obuke za mlade. 

“Naš fokus bio je na doprinosu rešavanju problema nezaposlenosti, unapređenju konkurentnosti privrede i razvoju infrastrukture u manje razvijenim područjima Srbije. Danas vidimo vrlo opipljive rezultate naše podrške preduzećima u njihovim naporima da različitim inovacijama prošire svoja tržišta”, izjavio je zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen.