Beograd, 10. maj 2019.

Kraljevina Norveška pomaže razvoj infrastrukture i lakše zapošljavanje sa 840.000 evra

Osam opština u Srbiji dobiće podršku Kraljevine Norveške za sprovođenje projekata kojima će unaprediti svoju infrastrukturu, dok će šest lokalnih samouprava dobiti sredstva za aktivnosti koje će doprineti povećanju zapošljivosti ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva. Za ove projekte, Kraljevina Norveška kroz projekat „Norveška za vas“ izdvojila je 840.000 evra.

Infrastrukturni projekti čija će implementacija trajati do maja 2020. godine, poboljšaće uslove u objektima za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport, a obuhvatiće i izgradnju kanalizacione mreže. Projekti će biti sprovedeni u Beloj Palanci, Babušnici, Golupcu, Knjaževcu, Beloj Crkvi, Surdulici, Kučevu i Vladičinom Hanu. Kraljevina Norveška izdvojila je 780.000 evra za sprovođenje ovih aktivnosti, dok će opštine obezbediti učešće u ukupnoj vrednosti od 297.000 evra.

Prema predlozima projekata za povećanje zapošljivosti, opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište dobiće poršku da sprovedu različite vrste obuka u javnom i privatnom sektoru za 102 osobe, a zatim da će njih 50 dobiti posao. Podrška je usmerena na teže zapošljive grupe stanovništva, prvenstveno na mlade do 30 godina, osobe sa nižim nivoom obrazovanja, Rome, starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene. Kraljevina Norveška izdvojila je 60.000 evra za sprovođenje ovih aktivnosti, dok će opštine obezbediti učešće u ukupnoj vrednosti od 16.500 evra.

„Kraljevina Norveška pruža podršku za osam opština u Srbiji, da kroz izgradnju i obnovu javnih objekata unaprede kvalitet života stanovništva“, rekao je menadžer projekta „Norveška za vas“ Radule Ristović. „Osim toga, šest lokalnih samouprava će organizovati stručne prakse i obuke koje su kao aktivne mere zapošljavanja predviđene lokalnim akcionim planovima zapošljavanja, čime će doprineti povećanju zapošljivosti ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva kroz unapređenje njihovih znanja i veština.“

Poziv za podnošenje projektnih predloga za infrastrukturne projekte bio je otvoren od 6. novembra do 24. decembra 2018. godine, tokom kojeg je pristiglo 50 prijava sa zahtevom za finansirnje od ukupno 4,4 miliona evra. Na poziv za podnošenje projekata bio je otvoren od 6. novembra do 22. januara 2019. godine. Pravo učešća imala je 91 lokalna samouprava u Srbiji iz treće i četvrte kategorije razvijenosti koje su imale usvojene lokalne akcione planova za zapošljavanje za 2018. godinu.