Bela Palanka, 23. jun 2020.

Bolji uslovi u Centru za socijalni rad za veće zadovoljstvo korisnika

Kroz projekat “Norveška za vas - Srbija”, sprovedena je adaptacija i energetska rehabilitacija zgrade u Beloj Palanci, čime će biti ostvarene uštede u potrošnji energije i održavanju.

Energetska efikasnost zgrade Centra za socijalni rad u Beloj Palanci, koji pruža podršku za više od 2.200 korisnika godišnje, unapređena je zahvaljujući Kraljevini Norveškoj. Kroz projekat “Norveška za vas - Srbija”, sprovedena je adaptacija i energetska rehabilitacija zgrade, čime će biti ostvarene uštede u potrošnji energije i održavanju.

Prema rečima direktora Centra za socijalni rad Vladana Vidanovića, zaposleni u ovoj ustanovi prvi put su prošle zime radili u toplim kancelarijama.

“Zgrada u kojoj se nalazi Centar, sagrađena je pre Drugog svetskog rata, dok je dodatni deo objekta sazidan neposredno posle rata. A od izgradnje do danas, nikada nije bila sprovedena rekonstrukcija ili sanacija. Prozori su bili dotrajali i stari više od 60 godina, nije bilo izolacije, a fasada je bila ruinirana. Tokom zimskih meseci bilo je izuzetno hladno, a računi za električnu energiju i ogrev bili su visoki”, priseća se Vidanović.

Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške i projektu “Norveška za vas - Srbija”, izvršena je potpuna rekonstrukcija fasade, zamenjeni su krov i stolarija, a uvedena je i nova vrsta grejanja na pelet, koji je isplativiji i energetski efikasniji.

“Uz podršku Norveške, dobili smo, gotovo, novu zgradu u kojoj su se značajno poboljšali uslovi za rad zaposlenih u Centru, a samim tim veće je i zadovoljstvo naših korisnika, kojima godišnje obradimo oko 2.000 predmeta”, kaže Vidanović.

Projekat obuhvata i primenu principa dobrog upravljanja, a Opština Bela Palanka napravila je Proračun o godišnjoj štednji energenata za zagrevanje i emisije ugljendioksida, pa računica pokazuje da je danas potrebno tri puta manje energije. Uštede će biti iskorišćene za jednokratnu finansijsku podršku osobama iz ranjivih grupa. Odluka o raspodeli ušteda, koja je trenutno u izradi, trebalo bi da bude usvojena u septembru 2020, a ova aktivnost sprovodi se u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji finansira Vlada Švajcarske.

Ukupna vrednost ovog projekta je radova je oko 115.000 evra, od čega Kraljevina Norveške ulaže 100.000 evra, a opština Bela Palanka oko 15.000.