Београд, 3. јун 2019.

За бољу инфраструктуру и запошљавање 840.000 евра од Краљевине Норвешке

Свечаним уручењем сертификата о додели бесповратних средстава Краљевине Норвешке представницима локалних самоуправа, отпочело је спровођење пројеката вредних 840.000 евра за унапређења инфраструктуре и стручних обука у складу са локалним акционим плановима за запошљавање, у оквиру пројекта „Норвешка за вас – Србија“.

„Градови и општине никада нису имали већу подршку него данас, како од Републике Србије, тако и кроз донаторске програме. Краљевина Новешка подржава развој локалне инфрастуктуре и запошљавање рањивих група, а локалне самоуправе треба да користе сваку доступну помоћ, како би добили финанијску и експертску подршку за бољи живот грађана“, рекао је Зоран Касаловић, државни секретар у министарству државне управе и локалне самоуправе.

Инфраструктурни пројекти, чија ће имплементација трајати до маја 2020. године, побољшаће функционисање објеката за здравствену и социјалну заштиту, образовање, културу и спорт, а обухватиће и изградњу канализационе мреже. Пројекти ће бити спроведени у Бабушници, Белој Паланци, Белој Цркви, Владичином Хану, Голупцу, Књажевцу, Кучеву и Сурдулици. Краљевина Норвешка издвојила је 780.000 евра за спровођење ових активности, док ће општине обезбедити учешће од укупно 297.000 евра.

„Суштина пројекта „Норвешка за вас – Србија“ је да омогући бољи живот становницима мање развијених општина. Примећујем напредак и развој локалних самоуправа у Србији, али постоје делови земље који заостају. Ово није специфично само за Србију, јер то се дешава и у развијеним државама, где поједини делови брже напредују. Подржавамо општине да остваре своје потенцијале, и верујемо да ћемо са националним партнерима и УНОПСом успети да унапредимо животе грађана у овим крајевима“, рекао је Њ. Е. амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији Арне Санес Бјорнстад.

Према пројектима за повећање запошљивости, општине Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Мионица, Сјеница и Трговиште добиће поршку за спровођење различитих врста обука у јавном и приватном сектору за 102 особе, након чега ће њих 50 добити посао. Подршка је усмерена на теже запошљиве групе становништва - младе до 30 година, особе са нижим нивоом образовања, Роме, старије од 50 година и дугорочно незапослене. За ове активности, Краљевина Норвешка издвојила је 60.000 евра, док ће општине обезбедити учешће од укупно 16.500 евра.

„Подршка Краљевине Норвешке Србији наставља се кроз пројекат „Норвешка за вас“, кроз који најугроженије локалне самоуправе добијају подршку за развој и отварање нових радних места, како би се омогућио приступ запослењу свим становницима, а највише онима из угрожених група. Наши дугогодишњи - партнери Краљевина Норвешка и УНОПС - препознали су наше залагања да омогућимо развој свих локалних самоуправа и побољшамо услове живота свим грађанима“, рекла је помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирјана Ћојбашић.

„Ови пројекти допринеће повећању квалитета живота грађана Србије, па тако ће у овим општинама бити реконструисане школе, вртићи и културни центри, док ће кроз стручне обуке бити олакшано запошљавање. Веома ми је драго да видим заједничке напоре Владе Србије и Краљевине Норвешке, нарочито у дугорочном решавању ових проблема са којима се становници ових општина свакодневно суочавају“, рекла је шефица канцеларије УНОПСа у Србији Микела Телатин.

За више детаља о одобреним пројектима:
Локална инфраструктура: Списак пројеката за унапређење локалне инфраструктуре.pdf
Стручне обуке: Списак пројеката за повећање запошљивости рањивих и теже запошљивих група становништва кроз унапређење њиховох знања и вештина.pdf