Алексинац, 12. децембар 2019.

Веће шансе за запошљавање у Алексинцу уз подршку Норвешке

Стручно оспособљавање у складу са локалним акционим планом запошљавања у општини Алексинац успешно је завршило 35 полазника курсева из области информационих технологија и страног језика, уз подршку Краљевине Норвешке кроз пројекат „Норвешка за вас – Србија“.

У оквиру пројекта „Имплементација стручног оспособљавања у складу са Локалним акционим планом за запошљавање у општини Алексинац”, 20 полазника похађало је курс немачког језика, а још 20 учесника ИТ обуку, од којих је укупно 35 положило завршни тест и добило сертификате. Сви полазници налазе се на евиденцији Националне службе за запошљавање, а стручно оспособљавање донеће им шансу да нађу запослење.

„Стекла сам основно знање немачког језика, и сада је битно да наставим са учењем, јер само тако могу да будем конкурентна када тражим посао. У Алексинац долази све више немачких фирми, па верујем да ће ми ова знања помоћи да почнем да радим“, рекла једна од корисница овог пројекта Далиборка Стевановић.

Према речима председника општине Алексинац Ненада Станковића, полазници обука користиће знања за проналажење посла у овој општини.

„Краљевина Норвешка одавно помаже развој Алексинца кроз различите пројекте, па је тако омогућила и незапосленима да добију шансу за запослење“, рекао је Станковић.

Уштеде у пројекту биће искоришћене за организовање обука за стицање практичних знања за троје назапослених у областима керамичарских и фасадерских радова. Краљевина Норвешка финансирала је овај пројекат са 10.000 евра, док је општина Алексинац учествовала са око 1.800 евра.

„Кроз пројекат „Норвешка за вас“, подржано је осам пројеката стручних обука у складу са локалним акционим плановима запошљавања у Алексинцу, Мионици, Белој Паланци, Сјеници, Трговишту и Бабушници укупне вредности од 84.000 евра“, рекао је менаџер пројекта „Норвешка за вас – Србија“ Радуле Ристовић.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре, подршку интеграцијама Републике Србије у Европску унију и јачање информационе безбедности Владе Републике Србије. Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 6,18 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).