Књажевац, 11. новембар 2019.

Развој спортског туризма за останак младих у Књажевцу

Интервју са председником општине Књажевац мр Миланом Ђокићем

Градски стадион у Књажевцу, који је реконструисан уз подршку Краљевине Норвешке преко пројекта „Норвешка за вас – Србија“, данас обезбеђује боље услове за готово 15.000 деце, младих и спортиста. Али, ово инфраструктурно побољшање служи и за развој спортског туризма у Књажевцу, јер према речима председника општине мр Милана Ђокића, то је један од стратешких приоритета ове локалне самоуправе.

Зашто је обнова градског стадиона важна за Књажевац?

Било нам је важно да обновимо градски стадион, да млади могу у Књажевцу да се баве спортом и започну своје прве спортске кораке, као да свим осталима становницима омогућимо да се на добрим и квалитетним теренима рекреирају и воде здрав живот. Овај фудбалски комплекс користићемо и као ресурс за развој спортског туризма, да се стратешки позиционирамо на националној мапи за припреме спортиста. Осим овога, у Књажевцу постоји и скијалиште на Старој планини, термоминерално извориште са олимпијским базеном, а поред стадиона имамо и две спортске хале за кошарку, рукомет и одбојку, што уз климу, чист ваздух и добру храну, нашу општину чини правим местом за спортски туризам. Све ово чинимо само да би млади људи остајали у Књажевцу.

Који су потенцијали за развој овог облика туризма?

Књажевац има значајне приходе од боравишних такси са Старе планине, где се налази центар који окупља алпске скијаше. С друге стране, термоминерални базен „Бањица“ је атрактиван за многе београдске ватерполо клубове, који овде имају припреме током лета. Приходи од боравишних такси и ванпансионске потршње су значајни за општински буџет, али то је тек почетак. Желимо да кроз фаворизовање свих видова туристичке понуде учинимо да Књажевац буде интересантан свима, и спортистима, али и онима који воле добро вино и традиционалну кухињу. Ако тако заокружимо туристичку понуду, могли бисмо да парирамо можда и оним градовима у Европи са дугом туристичком традицијом.

Да бисте успели у развоју спортског туризма, који су развојни приоритети општине?

Уз спортску инфраструктуру - терене, стадион, базене и скијашке стазе - неопходна је саобраћајна и комунална инфрастркутура. Књажевац је са осталим градовима, Коридором 10 и аеродромом у Нишу сада повезан квалитетним саобраћајницама. Започели смо и реконструкцију водовода заменом азбестних цеви савременим цевоводима. Да бисмо развили Књажевац и туризам, потребне су даље инвестиције у садржај и квалитетну комуналну инфраструктуру, уз адекватну едукацију становништва како да се бави туризмом и да све своје потенцијале стави у његову функцију.

Осим спортског туризма, који су стратешки приоритети Књажевца?

У нашим развојним плановима одавно су приоритети развоја туризам, пољопривреда и сектор малих и средњих предузећа. Забележили смо значајне помаке у туризму, али у пољопривреди смо направили вероватно највећи искорак на нивоу целе Србије. Највеће површине су под вишњом и другим воћем, имамо више од 2.500 хектара нових воћних засада, а дајемо и субвенције пчеларима. Перспектива за Књажевчане може да буде бављење пољопривредом уз рад у неком малом или средњем предузећу, а воћарство и пчеларство то омогућавају. Тако Књажевац може да постане град у који ће се људи враћати, а не из којег ће одлазити.

Колико у остварењу циљева имате подршку државе, а колико од страних донатора?

Без помоћи државе, били бисмо мала општина на истоку земље одсечена од остатка света. Да нису изграђене саобраћајнице претходних година, не бисмо могли да дођемо ни до суседних градова, а камо ли до коридора или аеродрома. Тиме је Тимочка крајина обезбедила да се инвестиције наставе и у наредним годинама, а добили смо подршку и за изградњу хотела у комплексу темоминералних изворишта „Бањица“, који ће постати генератор развоја бањског туризма и савременог концепта модерних терми, као што су оне у Словенији. Управо је то велика подршка државе. Осим тога, трудимо се да будемо иновативни и активни у подношењу развојних пројеката међународним донаторима, па је тако и реконструкција стадиона као наш стратешки приоритет наишао на подршку Краљевне Норвешке.