Ниш, 8. јул 2021.

Подршка Норвешке одрживом развоју малих предузећа

Програм подршке одрживим микро и малим предузећима у неразвијеним срединама је програм стручне и финансијске подршке микро и малим предузећима која послују одговорно и позитивно доприносе развоју својих локалних заједница.

Смарт Kолектив је, уз подршку Kраљевине Норвешке кроз пројекат “Норвешка за вас - Србија”, а у партнерству са Форумом за одговорно пословање и организацијом ПроАктив организовао догађај о улози и сарадњи приватног сектора у одрживом социо-економском развоју локалних заједница. Пословни догађај, који је организован у оквиру Програма подршке одрживим микро и малим предузећима у мање развијеним срединама, окупио је 40 учесника из приватног сектора и организација које подржавају развој ММСП. 

„Догађаји овог типа од великог су значаја јер омогућују размену информација о актуелним програмима подршке микро и малим предузећима у Србији, не само за представнике самих предузећа, већ и свих нас који реализујемо програме за развој заједница. Догађај у Нишу је посебно важан јер представља јединствену прилку за мала и микро предузећа да се повежу са представницима великих компанија који могу да им буду потенцијални партнери, купци, добављачи, или напросто подршка у даљем пословном развоју", рекао је Невен Мариновић, директор Смарт колектива.

Програм подршке спроводи се у оквиру пројекта „Норвешка за вас - Србија”, који има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, као и унапређењу локалне инфраструктуре.

“У оквиру овог пројекта, обезбеђена је подршка за десет микро и малих предузећа, као и за одређени број њихових добављача. Одабрана предузећа су препозната као она која послују одговорно у својим срединама, запошљавају припаднике из угрожених група становништва, а очекујемо да ће се кроз подршку обезбедити десет нових радних места”, изјавила је сарадница на пројекту “Норвешка за вас - Србија” Александра Радивојевић.

Директор Смарт колектива је током догађаја представио учеснике Програма, у оквиру којег су финансијски и стручно подржана следећа микро и мала предузећа из мање развијених општина Србије: Агро прима југ, Авлија одрживог развоја, Цхроно, Дарови Лужнице, ДАСТ – НФ, Инак, Млекара Царпе Дием, Раданска ружа, Винарија Мачков подрум и Вртлари. Препозната као шампиони одрживости у својим заједницама, ова предузећа остварују значајан допринос развоју локалних заједница кроз запошљавање теже запошљивих категорија становништва и укључивање малих локалних произвођача и пољоприврендих газдинстава у свој ланац набавке. Ових 10 предузећа запошљава 145 људи, од којих више од половине припада рањивим категоријама становништва. Додатно, ова предузећа кроз свој ланац укључују 585 других микро предузећа и малих пољопривредних газдинстава и на тај начин додатно утичу на приходе преко 700 породица. Због тога је јако важно што у сарадњи са пројектом “Норвешка за вас - Србија”, уз подршку Kраљевине Норвешке, добијају стручну и финансијску подршку, али и прилику за умрежавање са пословним сектором и другим програмима подршке. 

Програм подршке одрживим микро и малим предузећима у неразвијеним срединама је програм стручне и финансијске подршке микро и малим предузећима која послују одговорно и позитивно доприносе развоју својих локалних заједница. Програм реализује Смарт Kолектив, у партнерству са удружењем ПроАктив из Ниша и удружењем Путевима предузетништва из Новог Сада. Програм се спроводи у оквиру пројекта „Норвешка за вас - Србија” који финансира Kраљевина Норвешка а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).