Прешево, 18. март 2021.

Почиње изградња новог цевовода у Прешеву уз подршку Норвешке

Изградња цевовода подељена је у три деонице укупне дужине око 6.000 метара, а предвиђене су и испусне грађевине и ваздушни вентили са шахтовима, због сигурнијег одржавања водоводног система.

Изградња новог потисног цевовода од пумпне станице „Жујинце” до резервоара „Лоши извори” у Прешеву, отпочела је уз подршку Kраљевине Норвешке преко пројекта “Норвешка за вас - Србија”. Радови вредни 620.000 евра биће завршени до септембра 2021, чиме ће 13.000 становника Прешева добити сигурније снабдевање водом.
Према пројекту, изградња цевовода подељена је у три деонице укупне дужине око 6.000 метара, а предвиђене су и испусне грађевине и ваздушни вентили са шахтовима, због сигурнијег одржавања водоводног система. Током извођења радова, постојећи цевовод омогућаваће снабдевање водом становницима ове општине, а прекиди ће настати приликом повезивања новог цевовода, о чему ће надлежне службе благовремено обавестити кориснике. 

“Ово је веома важан пројекат за развој инфраструктуре општине Прешево, која има дугогодишњи изазов са водоснабдевањем. Уз подршку Kраљевине Норвешке, претходно је успешно завршена реконструкција пумпне станице „Жујинце” у Прешеву, која је део овог система”, рекла је в.д. менаџерке пројекта “Норвешка за вас - Србија” Милица Дошеновић.

За извођење ових радова, Kраљевина Норвешка издвојила је 430.000 евра, док је општина Прешево преко Kоординационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа обезбедила 190.000 евра.