Баточина, 3. август 2021.

Норвешка подржава развој предузетништва у Србији

У оквиру пројекта “Норвешка за вас - Србија”, Иван је добио подршку у започињању пословања, кроз набавку крцкалице за орашасте плодове, пресе за цеђење, млина, сушаре, дехидратора и опремање хладњаче.

Млади предузетник Иван Нешић из Милатовца код Баточине годинама је желео да покрене производњу уља од орашастих плодова, првенствено због физиотерапије којом се примарно бави. Испрва је започео пресовање и цеђење у кућним условима, тек да би доказао да орах који рађа у његовом дворишту може да буде добра основа за развој пословања.

"Неретко чујемо како је данас немогуће или превише тешко започети сопствени бизнис и како недостаје подршка онима који имају жељу да се упусте у такву авантуру. Моје искуство је показало, да подршка, ипак, постоји, али да је неопходно истраживати и уложити пуно труда и напора, како бисмо пронашли управо оно што нам је потребно”, истиче Иван Нешић. 

У оквиру пројекта “Норвешка за вас - Србија”, Иван је добио подршку у започињању пословања, кроз набавку крцкалице за орашасте плодове, пресе за цеђење, млина, сушаре, дехидратора и опремање хладњаче. Основао је своју предузетничку радњу “Агропремиум” и почео да производи веома хранљиво орахово уље и брашно, као и намазе од ораха, меда, малина и јабука, које пласира у продавницама здраве хране и ресторанима. 

“Подршка Kраљевине Норвешке ми је била од неизмерног значаја, јер као незапослено лице, нисам био у могућности да потпуно сам започнем сопствени бизнис. Подршка се огледала не само у финансијском смислу, који јесте био најважнији, али не и једини важан сегмент. Професионалне консултације, које сам безусловно добијао током трајања пројекта су биле велики ветар у леђа. Од пројектног тима “Норвешка за вас – Србија”, неретко сам добијао изузетно корисне савете о начину реализације обавеза приликом оснивања предузетничке радње и комплетне организације посла”, објашањава Иван Нешић.

Први секретар амбасаде Kраљевине Норвешке Стефан Сандстад Алмехаген обишао је “Агропремиум” у Милатовцу код Баточине и уверио се да је подршка Kраљевине Норвешке допринела одрживом запошљавању у мање развијеним подручјима.

“Драго ми је да пројекат који је финансирала Kраљевина Норвешка доприноси нашем циљу да унапредимо приступ запошљавању и омогућимо незапосленима да започну пословање”, истакао је Сандстад.