Beograd, 26. март 2021.

Норвешка подржала запошљавање више од 90 особа упркос пандемији

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” подржао је стварање нових радних места кроз подршку предузетницима, малим и средњим предузећима и организовање стручних обука и пракси у складу са локалним акционим плановима запошљавања.

Kраљевина Норвешка преко пројекта “Норвешка за вас - Србија” подржала је запошљавање 94 особе у мање развијеним градовима и општинама у Србији. Тако је 38 жена и 56 мушкараца добило запослење током 2020. и 2021. године.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” подржао је стварање нових радних места кроз подршку предузетницима, малим и средњим предузећима и организовање стручних обука и пракси у складу са локалним акционим плановима запошљавања. Све ове активности одвијале су се успорено услед пандемије ковид-19, али су допринеле остваривању циља пројекта.

“Пандемија ковид-19 негативно је утицала на глобално тржиште рада, па тако и у Србији. Зато сам посебно поносан што је Норвешка, упркос тешким околностима, успела да подржи стварање више од 90 нових радних места у Србији, кроз пројекат “Норвешка за вас - Србија” који спроводи УНОПС. Норвешка ће остати посвећена друштвено-економском развоју Србије и у наредним годинама”, рекао је амбасадор Kраљевине Норвешке Јорн Еуген Јелстад. 

Kорисници ове подршке одабрани су кроз различите јавне позиве које је спровео пројекат, па је тако потписано 68 уговора о додели бесповратне подршке за оснивање нових и развој постојећих предузећа, и спроведено шест пројеката стручних обука у складу са локалним акционим плановима запошљавања.

“Унапређење приступа запошљавању један је од предуслова друштвено-економског развоја, нарочито у мање развијеним срединама које су обухваћене пројектом. Највећи део корисника долази из рањивих и теже запошљивих група становништва, којима је оваква подршка најпотребнија”, рекла је в.д. менаџерке пројекта “Норвешка за вас - Србија” Милица Дошеновић.

Kраљевина Норвешка подржала је ове пројектне активности са око 600.000 евра.