Београд, 13. октобар 2021.

Норвешка подржала друштвено-економски развој Србије са више од осам милиона евра

Kроз различите пројекте, 218 особа добило је запослење, 385 незапослених унапредило је своје вештине за запошљавање, 162 микро и мала предузећа унапредила су своје пословање, док је инфраструктура побољшана у девет општина чиме је 48.000 грађана добило боље услове живота.

Kраљевина Норвешка подржала је уједначени развој мање развијених градова и општина и оснаживање националних институција са више од осам милиона евра током последње три године преко пројекта “Норвешка за вас - Србија”. Kроз различите пројекте, 218 особа добило је запослење, 385 незапослених унапредило је своје вештине за запошљавање, 162 микро и мала предузећа унапредила су своје пословање, док је инфраструктура побољшана у девет општина чиме је 48.000 грађана добило боље услове живота.

Од септембра 2018. до сада, пројекат је организовао различите јавне позиве и подржао више од 90 различитих пројеката за унапређење приступа запошљавању, повећање социјалне укључености, побољшање услова живота и локалне инфраструктуре, док су активности спроведене у 59 мање развијених локалних самоуправа. 

“Веома смо задовољни што смо током три године успели да остваримо изузетно значајне резултате заједно са Kраљевином Норвешком и допринесемо равномерном регионалном развоју. Са Норвешком имамо искрен и партнерски однос у процесу интеграција Србије у Европску унију, а од 2008. године до данас, Kраљевина Норвешка омогућила је Србији 100 милиона евра бесповратне подршке за развој”, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, током обележавања завршетка пројекта “Норвешка за вас - Србија”.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” пружио је и подршку јачању националних институција, кроз унапређење информационе безбедности Владе Републике Србије израдом Процене екосистема информационе безбедности у Републици Србији са Методологијом за идентификацију критичне информационе инфраструктуре, као и набавком платформе за организацију сајбер вежби, чиме је унапређена спремност кључних институција Републике Србије да одговоре на сајбер нападе.

“Норвешка доследно подржава друштвено-економски развој Србије већ много година, а кроз различите пројекте, изградили смо снажно партнерство са Владом Србије и различитим националним и локалним институцијама, што је била основа за наш заједнички успех. Наше пријатељство дубоко је укорењено и посебно ми је драго што смо могли да искажемо солидарност с грађанима Србије током пандемије ковида-19, када је то било најпотребније”, рекао је амбасадор Kраљевине Норвешке Њ.Е. Јорн Еуген Јелста.

Kраљевина Норвешка подржала је и јачање здравственог система и јединица интензивне неге набавком 20 респиратора и 25 уређаја за анестезију и респираторни мониторинг, у мају и јуну 2020. године. Осим тога, Министарство за европске интеграције добило је савремени софтвер за превођење правних тековина ЕУ, што је допринело повећању квалитета и брзине превода.

“Изузетно ми је драго што на завршетку пројекта “Норвешка за вас - Србија” имамо значајне резултате које смо остварили у сарадњи са Владом Србије и Kраљевином Норвешком, Министарством за европске интеграције и осталим ресорним министарствима и националним и локалним институцијама. Овај пројекат покривао је много различитих области, те смо тако одговорили на потребе људи, испунивши мандат УНОПС-а да подржи изградњу бољих живота и подржи државе у достизању одрживог развоја”, рекла је директорка вишедржавне канцеларије УНОПС-а у Србији Микела Телатин.