Шид, 14. август 2018.

Норвешка наставља подршку развоју Србије кроз нови пројекат „Норвешка за вас - Србија”

Амбасада Краљевине Норвешке у Србији наставлја да пружа подршку развоју Србије кроз нови пројекат „Норвешка за вас - Србија“.

Пројекат за циљ има да допринесе равномернијем друштвено-економском развоју земље речено је данас у Шиду приликом потписивања Уговора о сарадњи између Амбасаде Норвешке и Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) која ће спроводити пројекат. Свечаном потписивању присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Зоран Ђорђевић.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад је након потписивања уговора истакао: „Није реч само о новцу већ о солидарности и пружању прилике заједницама у Србији да створе боље услове живота за своје становништво“ и додао да је ово је само прва фаза подршке вредна 4,5 милиона евра, за коју се нада да ће прерасти у дугорочну иницијативу.

„Норвешка је ту да помогне да средства опредељена кроз овај пројекат Владе Србије, локалне самоуправе и цивилно друштво искористе како би допринеле друштвено-економском развоју земље, а и Шид је управо једна од општина у Србији којој ми можемо да помогнемо“, закључио је амбасадор Бјорнстад.

Пројекат „Норвешка за вас - Србија“ обухватиће 91 локалну самоуправу [1] у Србији и биће усмерен на унапређење социјалне инклузије, економско оснаживање рањивих група становништва, као и унапређење квалитета живота људи у слабије развијеним општинама кроз развој локалне инфраструктуре.

„Захвални смо Влади Норвешке не само што је подржала овај пројекат већ што је допринела позитивним променама у животу људи у Србији. Кроз овај пројекат подршка ће бити пружена најугроженијим групама становништва којима је највише потребан приступ запошљавању и социјалним услугама што су заједнички циљеви Влада Србије и Норвешке и УНОПС-а и прилика да продубимо досадашњу успешну сарадњу“, навела је Микела Телатин, шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

„Главни задатак Владе Србије јесте бољи живот свих наших грађана, а пројекат на коме заједнички радимо са Владом Норвешке и УНОПС-ом има за циљ креирање нових радних места и стварање једнаких могућности за све наше грађане, с посебном пажњом коју посвећујемо рањивим групама, како би имали социјалну сигурност и сталан посао“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

[1] Алексинац, Алибунар, Бабушница, Бач, Бајина Башта, Баточина, Бела Црква, Бела Паланка, Блаце, Богатић, Бојник, Бољевац, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава Чока, Ћићевац, Ћуприја, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Ириг, Ивањица, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Ковачица, Ковин, Краљево, Крупањ, Кучево, Куршумлија, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мали Иђош, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Неготин, Нова Црња, Нова Варош, Нови Бечеј, Нови Пазар, Оџаци, Опово, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пландиште, Прешево, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рашка, Ражањ, Рековац, Сечањ, Сјеница, Смедеревска Паланка, Сокобања, Србобран, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шид, Тител, Трговиште, Трстеник, Тутин, Уб, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владичин Хан, Владимирци, Власотинце, Жабаљ, Жабари, Жагубица, Житиште, Житорађа