Бела Црква, 6. новембар 2018.

Милион евра од Норвешке за развој локалне инфраструктуре и запошљавање

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад означили су данас почетак јавних позива за финансирање пројеката за развој локалне инфраструктуре и за спровођење стручних обука у складу са локалним акционим плановима за запошљавање. Краљевина Норвешка кроз пројекат „Норвешка за вас“ одвојила је милион евра за финансирање ових пројеката, а право учешћа има 91 локална самоуправа у Србији из треће и четврте категорије развијености.

Кроз ове позиве, локалне самоуправе моћи ће да конкуришу за помоћ Норвешке за финансирање најмање осам пројеката за унапређење услова живота и развој локалне инфраструктуре и да обезбеде тренинге за најмање 250 корисника из рањивих група, чиме би се омогућило запошљавање за најмање 100 особа.

„Захвални смо Краљевини Норвешкој зато што је у фокус ставила подршку локалним самоуправама из треће и четврте категорије развијености и обратила пажњу на њихове потребе. Позивам локалне самоуправе да учествују у позивима за доделу бесповратних средстава и конкуришу са приоритетним пројектима“, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Јавни позиви објављени су на сајту пројекта www.norveskazavas.org.rs, где локалне самоуправе самоуправе могу да се информишу о свим детаљима конкурса за бесповратна средства.

„Србија се развија брзо, али постоје и они који су у заостатку. Кроз овај пројекат, помоћићемо онима којима је то најпотребније – незапосленима да пронађу посао, а локалним самоуправама да унапреде своје услуге“, рекао је амбасадор Норвешке у Србији, Арне Санес Бјорнстад (Арне Саннес Бјøрнстад).

Министар Ружић и амбасадор Бјорнстад разговарали су данас о развојним приоритетима са председником општине Бела Црква Дарком Богосављевићем, јер Бела Црква је једна од 91 локалне самоуправе укључених у пројекат “Норвешка за вас”.

“Бела Црква биће конструктивни партнер у овом пројекту, који може донети конкретну корист и грађанима и локалним самоуправама“, рекао је председник општине Бела Црква Дарко Богосављевић.

Током новембра 2018, пројекат “Норвешка за вас” објавиће и јавни позив за повећавање прилика за запошљавање кроз подршку стварању нових бизниса и побољшавању продуктивности постојећих бизниса и стварању нових радних места. Један од приоритета пројекта је такође и анализа организације и функционалности центара за социјални рад и професионалних способности запослених у пет локалних самоуправа. На основу анализе биће донате препоруке за реорганизацију ових услуга и тако ће допринети Влади Србије у реформи система социјалне заштите у Србији.