Београд, 13. мај 2021.

Милион евра од Норвешке за јачу информациону безбедност у Србији

Набавка платформе за сајбер вежбе створила је услове за организовање националних сајбер вежби, које доприносе јачању вештина чланова тимова центара за превенцију безбедносних ризика институција Републике Србије.

Kраљевина Норвешка преко пројекта “Норвешка за вас - Србија” подржала је јачање информационе безбедност Владе Републике Србије са 1,2 милиона евра, кроз набавку платформе за националне сајбер вежбе и унапређење регулативног и стратешког оквира. 

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Милош Цветановић и амбасадор Kраљевине Норвешке Јорн Еуген Јелста посетили су данас учионицу за организовање сајбер вежби у Републичкој агенцији за електронске комуникације и поштанске услуге Рател, опремљену кроз пројекат “Норвешка за вас - Србија”, у којој се налази Национални центар за превенцију безбедносних ризика у ИKТ системима Републике Србије (Национални ЦЕРТ). 

“Захвали смо Kраљевини Норвешкој за подршку коју пружа Републици Србији у циљу друштвено економског развоја, а нарочито у области информационе безбедности. Платформа која служи за одржавање сајбер вежби на националном нивоу омогућава реалну ситуацију различитих сценарија напада, допринеће изградњи капацитета и обуци службеника у различитим државним институцијама”, рекао је државни секретар Милош Цветановић.

Набавка платформе за сајбер вежбе, за коју је Kраљевина Норвешка издвојила више од милион евра, створила је услове за организовање националних сајбер вежби, које доприносе јачању вештина чланова тимова центара за превенцију безбедносних ризика институција Републике Србије. Овакав облик едукације и вежбе је најважнији елемент јачања капацитета у области информационе безбедности, а полазници обука пролазе кроз различите сценарије могућих сајбер напада.

“У 21. веку, угрожавање виталних националних ИТ система може довести до озбиљних политичких и друштвено-економских последица, па је превенција и обука у области сајбер безбедности од изузетне важности. Зато подржавамо Владу Србије и њене институције да изграде капацитете и ојачају отпорност на сајбер претње”, рекао је амбасадор Kраљевине Норвешке Јорн Еуген Јелста.

Платформа омогућава организацију прве националне сајбер вежбе током 2021. године, која би укључивала представнике кључних државних институција које се баве информационом безбедношћу.

“Захваљујући подршци Kраљевине Норвешке, Рател је добио платформу за симулацију сајбер напада последње генерације – СајберБит, која представља изузетан концепт са великим бројем могућих сценарија које укључују различите векторе сајбер напада. Верујемо да ћемо одржавањем тренинга на овој платформи значајно допринети спремности да одговоримо на различите изазове у сајбер простору на нивоу Републике Србије”, рекао је директор Ратела Драган Пејовић.

У оквиру подршке регулативном и стратешком оквиру у области информационе безбедности и израда препорука за област критичне информационе инфраструктуре (KИИ), у току је спровођење процене екосистема информационе безбедности у Републици Србији у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и другим кључним заинтересованим странама, процене законског оквира и управљања заштитом KИИ, одговора на сајбер инциденте и развој методологије за идентификацију KИИ. 

“Уз подршку Kраљевине Норвешке, такође пружамо подршку Министарству да ојача националне стратегије и регулативе у овој области, чиме ће ојачати оперативни оквир за одговор на могуће сајбер претње”, рекла је директорка УНОПС-а у Србији Микела Телатин.