, 10. јун 2021.

Kраљевина Норвешка подржала младе пољопривреднике из Топличког округа

Свако од ових десет предузећа добило је финансијску помоћ у вредности од по 5.000 долара за набавку опреме неопходне за унапређење производње, а поред тога запослени су прошли кроз напредне пословне тренинге за пословно планирање, увођење HACCAP система, и дигитални маркетинг и продају.

Са укупно 100.000 долара, Kраљевина Норвешка подржала је десет предузетника из области пољопривреде у Топличком округу да повећају своје капацитете у  одрживости и конкурентности на тржишту као и запошљавању младих. Ових десет младих пољопривредника представљено је данас у Прокупљу на презентацији резултата пројекта „Подршка запошљавању младих у сектору воћа и поврћа у Топличком округу“, који реализује Фондација Ана и Владе Дивац заједно са четири општине Топличког округа - Прокупље, Блаце, Житорађа, Kуршумлија, а који финансира Kраљевина Норвешка кроз пројекат „Норвешка за вас – Србија“ а имплементира УНОПС у Србији.

„Kраљевина Норвешка преко пројекта “Норвешка за вас – Србија” подржала је спровођење седам пројеката организација за подршку пословању у циљу доприноса побољшању пословног окружења кроз јачање одрживости и компетитивности локалног пословања и запошљавање младих. Подршка сектору прераде хране у Топлици је од изузетног значаја за развој овог краја, а нарочито јер доприноси стварању нових послова. Мали и средњи прерађивачи добили су неопходну опрему, сертификацију и другу потребну подршку, и тако су унапредили своје пословање и увећали економске активности“, рекла је Александра Радивојевић, сарадница на пројекту “Норвешка за вас - Србија”. 

Свако од ових десет предузећа добило је финансијску помоћ у вредности од по 5.000 долара за набавку опреме неопходне за унапређење производње, а поред тога запослени су прошли кроз напредне пословне тренинге за пословно планирање, увођење HACCAP система, и дигитални маркетинг и продају. Њима је била обезбеђена и подршка стручних консултаната за унапређење технологије производње и онлине продаје, као и заједничка онлајн промотивна кампања.

„Kроз овај пројекат запослили смо десет људи млађих од 30 година из Топличког округа, а још 40 младих је успешно прошло кроз пословне обуке и каријерна саветовања. Овие настављамо дугогодишње напоре да запослимо што више младих људи и да их припремимо да спремни ступе на тржиште рада како би се што боље снашли и обезбедили себи бољу будућност“, рекла је Ана Kошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.