Београд, 27. јун 2019.

Боље функционисање центара за социјални рад уз подршку Краљевине Норвешке

Кроз пројекат „Норвешка за вас – Србија“, Краљевина Норвешка пружила је подршку Министарству за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања у изради Процене организационе и функционалне компатибилности центара за социјални рад и професионалних компетенција запослених у центрима за социјални рад у пет изабраних локалних самоуправа. Израдом ове анализе, успешно је завршена трећа фаза ширег пројеката „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“, који Министарство спроводи у циљу побољшања система социјалне заштите у целој земљи.

Министар за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је један од приоритета оснаживање центара за социјални рад као и поболјшање квалитета рада запослених и пружања услуга корисницима.

„Све активности усмерене су ка остваривању услова потребних за нормалан живот свих становника Србије, што подразумева и помоћ запосленима у центрима за социјални рад као и корисницима њихових услуга. Кроз пројекат смо добили велики број препорука у вези са реорганизацијом начина рада центара за социјални рад и професионалне компетенције запослених, чиме су поставлјене основе за реорганизацију посла у свим центрима за социјални рад у целокупном систему социјалне заштите“, рекао је министар Ђорђевић.

Осим унапређења директно везаних за запослене у центрима за социјални рад, овом анализом је предложено и оснивање специјализованих регионалних центара, као и формирање централне службе за лјудске ресурсе. Четврта фаза пројекта које спроводи Министарство, подразумеваће имплементацију предлога мера за поболјшање социјалне заштите, као и инфраструктурне радове у центрима за социјални рад који ће унапредити њихово функционисање.

“Кроз систем социјалне заштите, помоћ је потребна људима који су најугроженији. Али, суштина ове анализе је да помогне запосленима у систему социјалне заштите који другима пружају помоћ. У Норвешкој смо радили годинама на унапређењу социјалне заштите и још учимо, јер увек постоје аспекти који могу бити бољи”, рекао је амбасадор Кралјевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад.

Анализа вредна 96.000 евра спроведена је у пет центара за социјални рад - Кучево, Ковин, Лесковац, Мали Зворник и Трстеник – И обухватала је процену организационе и функционалне структуре, обима посла и стручних компетенција запослених, а дала је и препоруке за унапређење.

“Драго ми је што анализа показује да Србија има добро организован систем социјалне заштите, са високо мотивисаним и квалитетним стручним кадром. Верујем да ће препоруке за унапређење система у будућности допринети још бољим услугама за грађане”, рекао је шеф програмам Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС Марко Вујачић.