Бабушница, 18. октобар 2019.

Боља енергетска ефикасност у вртићу „Дечја радост” у Бабушници уз подршку Краљевине Норвешке

Вртић „Дечја радост” у општини Бабушница постаће енергетски ефикаснији захваљујући подршци Краљевине Норвешке, преко пројекта „Норвешка за вас – Србија”. Овај пројекат вредан 123.000 евра трајаће наредна три месеца, чиме ће бити побољшани услови за смештај и рад 146 деце и запослених.

Зграда ове установе саграђена је пре више од 30 година, а свакодневно је користи 127 деце узраста од три до шест година и 19 васпитача и запослених. Реконструкција овог објекта у Бабушници обухвата уградњу термичке изолације спољашњих зидова, израду фасаде, замену столарије, уградњу термичке изолације таванске међуспратне конструкције и замену олука. Овим пројектом биће побољшано енергетско управљање на општинском нивоу, што ће довести до уштеда у коришћењу енергената. Све финансијске уштеде биће искоришћене за унапређење рада вртића.

„Подршка Краљевине Норвешке усмерена је на унапређење инфраструктуре у локалним самоуправама које спадају у трећу и четврту категорију развијености у Србији. Средства су усмерена на кључне интервенције у општинама, чиме ће бити створени услови за бољи живот становника. У повећање енергетске ефикасности у вртићу у Бабушници, Краљевина Норвешке улаже 100.000 евра, а општина Бабушница 23.000 евра”, рекао је Радуле Ристовић, менаждер пројекта „Норвешка за вас – Србија”.

Кроз активности које се односе на примену принципа доброг управљања регулисаће се коришћење и одржавање инсталација, као и коришћење уштеђених средстава услед енергестке ефикасности. Ове активности се спроводе у партнерству са програмом Сwисс ПРО који подржава Влада Швајцарске. Инфраструктурни пројекти, чија ће имплементација трајати до маја 2020. године, које Краљевина Норвешка финансира са 780.000 евра, побољшаће функционисање објеката за здравствену и социјалну заштиту, образовање, културу и спорт и обухватиће изградњу канализационе мреже, а активности ће бити спроведене у Бабушници, Белој Паланци, Белој Цркви, Владичином Хану, Голупцу, Књажевцу, Кучеву и Сурдулици.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре и успостављање оквира информационе безбедности електронске управе у Србији. Пројекат финансира Краљевина Норвешка са 6,18 милиона евра, а активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).